Gå til innholdet

Plustesten

Den svenske plustesten gjennomføres av VTI, og er ansett for å være den strengeste bilstoltesten. Det er derfor sett på som et kvalitetsstempel om bilstolen er plus-godkjent, og vi anbefaler alle å velge en plus-godkjent bilstol. 
 

            Logoen til plustesten, som de plustestede stolene er merket med.

Plustesten måler kreftene barnets nakke utsettes for i en kollisjon. Det er ingen andre tester i dag som måler nakkebelastningen, til tross for at det er i nakken de alvorlige skadene oppstår.

I tillegg utsettes bilstolen for større krefter i plustesten enn i testen stolen går igjennom for å bli godkjent for salg, og ADAC (Forbrukerrådet) sin test. Hastigheten er litt lavere enn de andre testene, men plustesten har ingen oppbremsing før selve kollisjonen, noe de andre testene har, og derfor blir kreftene stolen og barnet utsettes for større. I bransjen omtales testen som "ekstrem". 

Det er produsentene av de forskjellige stolene som bestemmer om en stol skal plustestes eller ikke, og betaler for testingen. Om en stol ikke skulle bestå testen vil det derfor ikke bli publisert.

Kombistoler vil aldri oppnå plus-godkjenning selv om de er sikre nok bakovervendt, da de også kan brukes fremovervendt, og en fremovervendt stol vil aldri bestå testen.

Plustesten tester stoler i gruppe 1 og 2, altså stoler som er bakovervendte til 18 eller 25 kg.


  1. For å bli plusgodkjent må stolen være godkjent for montering i både forsetet og baksetet.
  2. En stol som klarer 25kg i fremsetet men bare 18kg i baksetet får 18kgs-merking. 
  3. For å få 25kg merking kreves det altså at stolen klarer 25kg på alle plasser i bilen.
  4. En plusgodkjent isofixstol kan bare få godkjent til 18kg ettersom isofixfestene ikke er godkjent for mer. 
  5. En plusgodkjent stol til 18kg er verken bedre eller dårligere enn en til 25kg, men vi anbefaler å velge en 25kg stol da den naturligvis varer lengre og sikrer barnet ditt bakovervendt lengst mulig. 

 

 

© Barnesetebutikken